top of page
Writer's pictureLauri Vihonen

Kehittyminen näkyväksi - salaisuus on osaamiskolmioissa

Päivitetty: 17. syysk. 2020

Joskus kehittyminen ja uuden oppiminen on näkyvää, joskus osaamisharppauksia ei edes huomaa. Oma tarinani keskiössä on tänä koronakeväänä ollut tietoinen uudistuminen ja uuden kehittäminen.




Kun et lomauta itseäsi henkisesti, annat itsellesi mahdollisuuden kehittää uutta. Kirjoitin maaliskuussa jutun Linkediniin, missä kehotin lukijoita olemaan lomauttamatta itseään henkisesti (voit lukea sen täältä). Toukokuussa jatkoin kertomalla, miten itse olin kehittänyt rohkeasti uutta (lue täältä).

Oivalla uutta vaikeissa tilanteissa

Itse asiassa parhaat uudet ideat ovat syntyneet näennäisten epäonnistumisten jälkeen. Oivalsin esimerkiksi kehittymiseni rakenteen – osaamiskolmioiden idean, kun olimme juuri jääneet toiseksi suuren suomalaisen organisaation tarjouskilpailussa. Osaamiskolmion idea kirkastui pitkällä iltalenkillä saksanpaimenkoiriemme kanssa.

Kuvassa Lauri lenkillä Zera-koiran kanssa auringon juuri laskiessa heinäkuussa

Osaamiskolmio kuvaa ainutlaatuista osaamistasi

Osaamiskolmion idea on oivaltaa eri osaamisalueiden yhteisvaikutus. Kun pystyt käyttämään kaikkien kolmen alueen osaamista yhteen tehtävään, yhdistynyt osaaminen on ainutlaatuista ja tuotat ainutlaatuista arvoa. Näitä osaamiskolmioita olen tietoisesti tunnistanut omassa elämässäni. Osaamiskolmioiden avulla on helppo kertoa asiakkaille omasta ainutlaatuisesta osaamisesta ja lisäarvostaan. Eri osaamisalueita voi myös yhdistellä asiakkaan ja projektin mukaan lähes rajatta ja tuoda aina tuoreita näkökulmia.

Substanssikolmio kuvaa kokemuksen synergiaa

Kerron usein kokemuksestani seuraavasti. Olen toiminut liiketoiminnan eri rooleissa Suomessa ja kansainvälisesti: vetänyt hankintaa, johtanut tietohallintoa ja vastannut muutosprojekteista. Vaikka kaikki ovat toisistaan riippumattomia kokemusalueita, niin niiden yhteisvaikutus on suuri:

Voin hyödyntää jatkuvasti hankinnan, tietohallinnon ja projektijohtamisen parhaita käytänteitä tuoreiden, uutta arvoa tuottavien toimintamallien kehittämiseen: tietohallinnon palvelujohtamista tarvitaan hankinnassa, hankinnan ulkoisten resurssien johtamista tarvitaan tietohallinnossa ja projekteissa. Projektitoiminnan muutoksen johtamista tarvitaan kaikkialla.

Valokuvauksesta oppimisalustoihin

Yksi mieleenpainuvimpia hetkiä valokuvaajana oli, kun voitin ensimmäisen kerran Kameraseura ry:n pienen iltakilpailun. Kouluttajana ja fasilitaattorina energisoin mukana olijat osallistumaan, jakamaan ja tuottamaan yhteistä uutta, mihin kaikki voivat sitoutua. Olen aina ollut erilaisten tietokoneiden näppärä käyttäjä, vaikka tekniikka sinänsä ei tunnu minulle läheiseltä.


Keväällä valokuvaus johti monimediaiseen sisällöntuotantoon, koulutus ja fasilitointi puolestaan loi mielenkiinnon verkkopedagogiikkaan ja näppäryys tietokoneissa avasi ovet verkko-opetuksen tekniikkaan. Nämä kolme aluetta yhdistyvät verkko-oppimisalustan osaamiskolmioksi. Tuotan asiakkaille uniikkeja verkko-oppimisalustoja ja niihin sisältöjä heidän omasta materiaalistaan. Tarvittaessa teen uutta ainutlaatuista sisältöä. Oivalluksen synnytti erään lehden artikkeli, missä kysyttiin: ”Palaako oppiminen koskaan ennalleen koronakevään jälkeen?”. Kirjoitin aiheeseen liittyvän blogikirjoituksen, jonka voit lukea tästä.

Uusiutuminen tietoiseksi

Tasapainoilen jatkuvasti nykyisen tekemisen jatkamisen ja uuden kehittämisen kanssa. Mitä nykyisestä tekemisestäni jatkan, minkä lopetan? Mitä uutta tuon tietoisesti elämääni? Yksi tärkeimmistä päätöksistäni oli alkaa kirjoittaa näitä blogeja; tavoitteeni on jakaa osaamistani muille - auttaa muita kehittymään ja antaa heille konkreettisia välineitä siihen - ja samalla oppia ja oivaltaa itse uutta.

PS. Jokaisen hankinnan ammattilaisen on hallittava toimittajien johtaminen. Voit oppia sitä verkko-, monimuoto- tai lähikoulutuksessa. Hyppää tästä Toimittajien johtamisen monimuotokoulutuksen kuvaukseen.

48 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentarer


Post: Blog2_Post
Transparent.png
bottom of page