top of page

Viisaus ei tullut iän mukana – vaan uteliaisuudesta ja itseni tuntemisesta

Mikä saa minut reagoimaan niin kuin reagoin? Entä miten se vaikuttaa yhteistyöhön hankinnassa (ja elämässä)?


Luin lukioaikana Born to Win -kirjan. Se jäi mieleen, muttei silloin täysin auennut. Kirja käsittelee transaktioanalyysiä eli TA:ta – ihmisen sisäistä maailmaa ja vuorovaikutusta kolmesta näkökulmasta: Vanhempi, Aikuinen ja Lapsi. Vasta myöhemmin ymmärsin, miten arvokas kirja se on. Ja ennen kaikkea: miten tärkeää on oppia ymmärtämään itseään – ei vain lisäämällä tietoa, vaan tarkastelemalla, miten toimii, etenkin silloin kun tunteet nousevat pintaan tai vuorovaikutus takkuaa.


Viisaus

Minätilat ovat läsnä kaikessa vuorovaikutuksessa

Vuosien varrella kirjan esittelemä transaktioanalyysi (TA) on auttanut minua ymmärtämään, kuka minussa puhuu vaikeassa tilanteessa. Myös hankinnan vuorovaikutustilanteissa nämä minätilat näkyvät jatkuvasti. Olen ollut itse jokaisessa niistä – joskus saman päivän aikana.


  • Vanhempi, joka toistaa opittua

  • Lapsi, joka reagoi tunteella

  • vai Aikuinen, joka pysähtyy, arvioi ja toimii tietoisesti


Nyt vuosien jälkeen palaan kirjan teemoihin sekä omassa arjessani että koulutuksissa, joissa käsittelemme hankinnan vuorovaikutustilanteita, ristiriitoja ja rakentavaa yhteistyötä. TA:n periaatteiden avulla on mahdollista nähdä tilanteet uudella tavalla: ei pelkästään “mitä tapahtui”, vaan miksi reagoimme niin kuin reagoimme. Usein ongelman ydin ei ole toisessa ihmisessä – vaan siinä, mikä osa minusta (Vanhempi, Aikuinen vai Lapsi) ottaa vallan.


Miten tämän liittyy viisauteen?

Tähän kokemukseen liittyy myös Deekap Thirun ajatus, johon törmäsin hiljattain LinkedInissä:

“Age doesn’t give you wisdom. Your interest in learning does.”

Ajatus kolahti. Olen kohdannut paljon osaavia, kokeneita ihmisiä, joilta puuttuu uteliaisuus. Ja toisaalta – nuoria, joilla on valtavasti viisautta, koska he pysähtyvät, reflektoivat ja kysyvät itseltään rehellisiä kysymyksiä. Viisaus ei tule kalenterivuosista, vaan siitä, onko Aikuinen-minä hereillä. Uskallanko tarkastella omaa toimintaani? Olenko kiinnostunut oppimaan myös itsestäni – vai ajattelenko jo tietäväni?


Miten tämä liittyy hankintaan?

Hankinta on ennen kaikkea ihmisten välistä vuorovaikutusta. On helpompaa puhua prosesseista, työkaluista ja malleista – mutta todelliset erot syntyvät siinä, miten kohtaamme toiset ihmiset. Hankintatilanteissa esiintyy jatkuvasti painetta, odotuksia, ristiriitoja ja arvoristivedossa elämistä. Näissä tilanteissa minätila, josta toimimme, vaikuttaa suoraan lopputulokseen.


Olen nähnyt tilanteita, joissa kokenut ammattilainen puolustautuu vanhoilla säännöillä (Vanhempi), joku vetäytyy vaikeassa palaverissa (Lapsi), ja toisinaan joku ottaa tilanteen haltuun rauhallisesti, kuunnellen ja edeten rakentavasti (Aikuinen). Sama tilanne – eri tulos.


Missä minätilat näkyvät hankinnassa?

Transaktioanalyysi ei jää teoriaksi. Se elää mukana arjessa – tarjouspyyntöjen valmistelussa, toimittajayhteistyössä, sisäisissä neuvotteluissa ja tiimipalavereissa. Tässä muutamia esimerkkejä:


Vanhempi-minä (opitut mallit ja uskomukset):

  • “Tämä on aina kilpailutettu näin.”

  • “Toimittajalle ei saa liikaa.”

  • “Asiakkaan etu vaatii tiukkaa otetta toimittajien suuntaan.”


Aikuinen-minä (tilannetaju ja arviointi):

  • “Analysoidaan ensin tarve yhdessä liiketoiminnan kanssa.”

  • “Haetaan molemmille sopivat ehdot.”

  • “Onko tämä ohje edelleen tarkoituksenmukainen?”


Lapsi-minä (tunnepohjainen reaktio):

  • “Ei uskalleta sanoa ei sisäiselle asiakkaalle.”

  • “Ärsyttää kun toimittaja ei tee, mitä lupaa – ei tehdä enää yhteistyötä.”

  • “Miksi meidän pitää aina tehdä nämä excelit?”


Nämä tilanteet eivät tee kenestäkään huonoa. Ne tekevät meistä inhimillisiä. Mutta tunnistaminen antaa mahdollisuuden muutokseen. Aikuinen-minä ei ole reaktio – vaan valinta. Kun tunnistat, mistä minätilasta käsin toimit, voit oppia reagoimaan toisin. Tämä on avain paitsi parempaan yhteistyöhön, myös vaikuttavampaan hankintaan.


Viisaus = Aikuinen + uteliaisuus

Deepak Thirun ajatus korostaa juuri tätä: viisaus ei tule iän myötä, vaan Aikuisen läsnäolosta ja kiinnostuksesta oppimiseen. Olen tavannut kokeneita asiantuntijoita, joilla on vuosikymmenien tausta – mutta joiden uteliaisuus on kadonnut. Toisaalta olen kohdannut nuoria, jotka ovat pysähtyneet pohtimaan asioita niin kypsästi, että heissä näkyy aitoa viisautta.


TA:n näkökulmasta tämä on järkevää. Aikuinen-minä ei ole sidottu ikään – se on tila, jossa voimme tarkastella itseämme, kyseenalaistaa vanhoja malleja ja tehdä uusia valintoja. Uteliaisuus itsestä ja halu kasvaa ovat avaimia siihen, että emme vain toista elämäämme, vaan elämme sitä tietoisesti.


Transaktioanalyysi on antanut minulle konkreettisen tavan ymmärtää vaikeita tilanteita – niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin. Kun tunnistan sisäisen tilani, voin valita paremmin, miten toimin. Ja kun koulutan muita hankinnan parissa työskenteleviä, huomaan yhä uudelleen: usein suurin este yhteistyölle ei ole puuttuva osaaminen, vaan tiedostamaton reagointi. Meidän täytyy oppia kohtaamaan tilanteet Aikuisina, vaikka joskus tekisi mieli reagoida Lapsena tai antaa Vanhemman kaivaa vanhat kaavat esiin.


Miten sinä toimit, kun kohtaat vaikean tilanteen?

Kysytkö itseltäsi: mikä osa minusta puhuu nyt? Onko uteliaisuus yhä hereillä?

Viisaus ei ole vuosien summa. Se on rohkeutta pysähtyä – ja kiinnostusta kasvaa ihmisenä ja ammattilaisena. Jos haluat tutkia näitä teemoja tarkemmin – itsenäisesti tai tiimisi kanssa – autan mielelläni.


Koulutan tätä myös muille – koska se toimii

Käytän TA:n periaatteita säännöllisesti koulutuksissani. Erityisesti silloin, kun harjoittelemme neuvottelutilanteita, kehitämme hankinta–myynti -vuorovaikutusta, parannamme kehittämistä ja muutosjohtamista. Teoria muuttuu ymmärrykseksi, kun sen kautta katsoo itseään – rehellisesti ja rakentavasti.


Tervetuloa mukaan koulutuksiin, joissa näitä asioita käsitellään:


Kilauta kaverille - keskustele kollegan kanssa

Ota yhteyttä, varaa sparrailuaika – autan mielelläni eteenpäin.


📅 Varaa aika maksuttomaan sparraukseen kanssani. Keskustelu ei sido mihinkään, mutta voi avata uuden suunnan.




📧 Ota yhteyttä suoraan:

Puhelin: +358 50 4381912




Ystävällisin terveisin

Lauri Vihonen


Viivaus ei tule iän mukana -blogin kirjoittaja

Lauri Vihonen

Olen kirjoittanut yli 200 blogia hankinnan kehittämisestä, roolista ja mahdollisuuksista – kokemuksiin, virheisiin ja onnistumisiin perustuen.


Jos harkitset hankinnan kehittämistä tai tunnistit haasteita omassa organisaatiossasi, suosittelen tutustumaan kirjoituksiini. Niistä löydät konkretiaa, oivalluksia ja käytännön vinkkejä eri tilanteisiin ja toimialoille.






Comments


Post: Blog2_Post
Leaders Beacon Group Logo
bottom of page