
TEE TAI TUOREUTA HANKINTASTRATEGIA
Hankinnan kehittämisen perusta on hyvin laadittu hankintastrategia. Sen on oltava linjassa yrityksen liiketoimintastrategian kanssa. Hankintastrategian on myös oltava riittävän selkeä, jotta sen tavoitteet ovat saavutettavissa ja mitattavissa.
Hyvä hankintastrategia on selkeä ja konkreettinen – se toimii käytännön ohjenuorana, jota voidaan seurata ja mitata. On myös varmistettava, että strategian toimeenpano ei jää pelkäksi suunnitelmaksi, vaan se juurtuu osaksi päivittäistä toimintaa.
Lisäksi onnistuminen riippuu osaamisen ja resurssien riittävyydestä. Riittävätkö yrityksen taidot ja työkalut strategian toteuttamiseen? Entä miten toteutusta seurataan ja vaikuttavuutta arvioidaan? Näiden kysymysten avulla strategian onnistumista voidaan ohjata ja sen vaikutuksia pystytään mittaamaan tehokkaasti.

CASE: HANKINTASTRATEGIAN LAATIMINEN JA PÄIVITTÄMINEN
Hankintastrategian rakentaminen lähti liikkeelle yrityksen strategisten tavoitteiden ymmärtämisestä: miten hankinta voi parhaiten tukea niiden saavuttamista? Prosessi alkoi liiketoimintastrategian analyysista ja eteni hankinnan nykytilan arvioinnin kautta konkreettisten tavoitteiden asettamiseen. Tyypillisesti strategian rakentaminen vie viikkoja, sillä se sisältää syvällistä analyysia, sidosryhmien osallistamista ja toimintasuunnitelman laatimisen.
Olemassa olevan hankintastrategian päivittäminen oli nopeampi prosessi, joka toteutettiin muutamassa päivässä. Päivitysprosessissa arvioitiin olemassa oleva strategia, tunnistettiin tarvittavat muutokset ja varmistettiin, että uusi strategia vastasi sekä markkinoiden vaatimuksia että yrityksen kasvusuunnitelmia. Päivitetty strategia antoi yritykselle valmiudet reagoida joustavasti muutoksiin ja hyödyntää uusia mahdollisuuksia.

NÄIN VOIN AUTTAA
Tarjoan apua hankinta-, kategoria- ja toimittajasuhdestrategioiden laatimiseen tai päivittämiseen sekä toiminnan uudelleensuuntaamiseen. Strategian tueksi autan luomaan toteutussuunnitelmat, jotka varmistavat tavoitteiden juurtumisen käytäntöön.
Tärkeä osa kehittämistä on myös hankinta-, nimike- ja suoriteanalytiikka, jonka avulla päätökset perustuvat tietoon. Lisäksi voin toimia hankintajohtajan sparraajana, strategiatyöpajan fasilitaattorina tai konkreettisen kehityshankkeen projektipäällikkönä. Toimin juuri teidän tavoitteita tukevissa rooleissa, esimerkiksi konsulttina, analyytikkona tai strategian toteuttamisen tukena.