top of page

Kategoriajohtamisen pikakurssi – 5 keskeistä elementtiä, joilla onnistut

Haluatko kehittää hankintaa järjestelmällisemmäksi, liiketoimintaa tukevammaksi ja vaikuttavammaksi? Tämä blogi toimii pikakarttana siihen, mistä onnistunut kategoriajohtaminen oikeasti rakentuu.


Kutsu itsesi kehittämään viittä hissipuhetta. Jokainen kohta tässä kirjoituksessa sisältää napakan perustelun eli “miksi”-kohdan – sellaisen, jonka jokaisen kategoriajohtamisen parissa toimivan tulisi pystyä esittämään omasta näkökulmastaan.

Tee niistä omasi. Sovita ne omaan rooliisi, organisaatioosi ja tavoitteisiisi.


Kategoriajohtamisen pikakurssi


1. Kategoriaprosessi – selkeä rakenne ja vastuut vaiheittain


Mitä se tarkoittaa?

Kategoriaprosessi ohjaa tekemistä vaiheittain: analysointi, suunnittelu, toteutus, seuranta ja kehittäminen. Se määrittelee roolit ja vastuut – kuka tekee ja missä vaiheessa.


Miksi se on tärkeää?

Selkeä prosessi helpottaa tekemistä, vähentää epäselvyyksiä ja mahdollistaa vaikuttavuuden seurannan. Se tuo ryhtiä arkeen ja auttaa etenemään määrätietoisesti.


Harjoitus: Voisitko kuvata oman organisaatiosi kategoriaprosessin kolmella lauseella? Entä missä vaiheessa sinä vaikutat eniten?


2. Kategoriatiimi ja kategoriavastaava – oikeat ihmiset oikeissa rooleissa


Mitä se tarkoittaa?

Kategoriatiimi kokoaa yhteen hankinnan, liiketoiminnan ja tukifunktioiden asiantuntemuksen. Kategoriavastaava vastaa kokonaisuuden koordinoinnista ja etenemisestä.


Miksi se on tärkeää?

Yhteispeli takaa paremman päätöksenteon ja mahdollistaa eri osapuolien sitoutumisen tekemiseen ja tavoitteisiin. Hyvä tiimi nopeuttaa etenemistä ja varmistaa, että ratkaisut palvelevat koko organisaatiota.


Harjoitus: Kuka on sinun kategoriatiimissäsi avainhenkilö? Millä sanoilla vakuutat hänet?


3. Kategoriasuunnitelma ja -strategia – tavoitteellinen eteneminen


Mitä se tarkoittaa?

Kategoriasuunnitelma kiteyttää, mitä tavoitellaan ja miten toimitaan toimittajamarkkinassa. Se yhdistää liiketoiminnan tavoitteet, toimittajien kyvykkyydet analyysin ja suunnitelmallisten toimenpiteiden kautta.


Miksi se on tärkeää?

Ilman suunnitelmaa tekeminen on reaktiivista ja hajanaista. Hyvä strategia tuo jatkuvuutta, auttaa priorisoimaan ja mahdollistaa edistymisen seurannan.


Harjoitus: Miten kuvaisit oman kategoriasi suunnan ja painopisteet esihenkilöllesi kahdessa minuutissa?


4. Analytiikkakyvykkyys ja trendien hallinta – päätöksiä faktojen pohjalta


Mitä se tarkoittaa?

Analytiikka antaa perustan ymmärtää nykytila, tunnistaa trendejä ja tehdä päätöksiä datan, ei mutun perusteella. Kyvykkyys tarkoittaa myös sitä, että tieto on helposti saatavilla ja hyödynnettävissä.


Miksi se on tärkeää?

Faktapohjainen työskentely tekee päätöksenteosta vakuuttavaa, ennakoivaa ja mitattavaa. Se rakentaa uskottavuutta ja mahdollistaa vaikuttavat toimenpiteet.


Harjoitus: Mitä kolme faktaa sinun tulisi pystyä esittämään kategoriastasi huomenna?


5. Inhimilliset taidot – ihmiset mukaan muutokseen


Mitä se tarkoittaa?

Kategoriajohtaminen on aina myös muutosta – ja ihmiset ovat sen ytimessä. Inhimilliset taidot tarkoittavat kykyä kuunnella, viestiä, vaikuttaa ja rakentaa luottamusta eri sidosryhmien kanssa.


Miksi se on tärkeää?

Ilman ihmisiä mikään ei muutu. Kun ihmiset kokevat tulevansa kuulluiksi ja ymmärretyiksi, he sitoutuvat tekemiseen ja vievät muutoksen käytäntöön.


Harjoitus: Kenet sinun pitäisi saada mukaan? Millä sanoilla aloitat keskustelun?


Onnistumistekijät – mitä pitää ymmärtää ja hallita


Viisi edellistä osa-aluetta eivät yksin riitä – ne pitää sovittaa omaan ympäristöön ja johtaa muutos käytännössä maaliin. Tässä neljä onnistumisen edellytystä:


  • Yrityksen strategian ymmärtäminen: Vain silloin kategoriajohtaminen tukee oikeita tavoitteita.

  • Toimittajamarkkinan tunteminen: Ilman markkinaymmärrystä ei synny kilpailuetua.

  • Sisäisen prosessivaikutuksen hahmottaminen: Jokainen muutos vaikuttaa käytäntöön – tämä täytyy tunnistaa.

  • Muutosjohtajuus: Ihmiset eivät omaksu uutta vain ohjeilla – he tarvitsevat tukea ja johdatusta.


Vinkki: Palaa näihin neljään kysymykseen aina, kun kategoriajohtamisen toteutus tuntuu vaikealta – ne auttavat sinua löytämään oikean painopisteen.


Yhteenveto – tee kategoriatyöstäsi vaikuttavaa


Kun ymmärrät kategoriajohtamisen pikakurssin viisi keskeistä elementtiä ja neljä onnistumisen kulmakiveä, sinulla on välineet rakentaa vaikuttavaa kategoriajohtamista. Tämä ei ole vain prosessi tai roolijako – se on tapa suunnata tekeminen kohti parempia päätöksiä, toimivampia suhteita ja tuloksellisempaa yhteistyötä.


Kyse ei ole hankinnasta hankinnan vuoksi.

Kyse on fiksummasta rahankäytöstä, vahvemmasta neuvotteluasemasta ja kestävästä kilpailuedusta.


Kategoriajohtamisen 5 ohjetta

Haluatko viedä omaa työtäsi eteenpäin?


Jos haluat kehittää kategoriajohtamista omassa organisaatiossasi, testata omaa hissipuhettasi tai kaipaat sparrausta käytännön tekemiseen, ota yhteyttä.

Rakennetaan yhdessä kategoriajohtamisesta liiketoimintaa tukeva työkalu – sellainen, josta puhutaan muuallakin kuin hankinnan kahvipöydässä.


Varaa sparrausaika (=tätä kannattaa kokeilla), lähetä yhteyspyyntö tai soita!


📅 Varaa aika maksuttomaan sparraukseen. Keskustelu ei sido mihinkään, mutta voi avata uuden suunnan.




📧 Ota yhteyttä suoraan:

Puhelin: +358 50 4381912




Ystävällisin terveisin

Lauri Vihonen


Kategoriajohtamisen pikakurssi -blogin kirjoittaja


Lauri Vihonen

Olen ohjannut yli 200 yritystä kategoriajohtamisessa ja kirjoittanut yli 150 blogia hankinnan kehittämisestä, roolista ja mahdollisuuksista – kokemuksiin, virheisiin ja onnistumisiin perustuen.


Jos harkitset hankinnan kehittämistä tai tunnistit haasteita omassa organisaatiossasi, suosittelen tutustumaan kirjoituksiini. Niistä löydät konkretiaa, oivalluksia ja käytännön vinkkejä eri tilanteisiin ja toimialoille.





Comments


Post: Blog2_Post
Leaders Beacon Group Logo
bottom of page