top of page

Hankinnan Halloween: "Karkki tai kepponen!"

Joillekin hankintatiimeille jokainen päivä on kuin Halloween.


Halloween on anglosaksisissa maissa pyhäinpäivän aattona lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. vietettävä juhlapäivä, alkuaan muinaisten kelttien talven alkamisen päivä samhain, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows' Eve” eli kaikkien pyhien aatto (Wikipedia).
Monille hankintatiimeille vuoden jokainen päivä on kuin Halloween, joilloin heille huudetaan ’karkki tai kepponen’. Tässä muutamia kepposia, joita hankinta kokee:

  • Hankinnalla ei ole reaaliaikaista kuvaa siitä, mihin raha menee

  • Hankinnalle tuodaan tehtäviä, joiden määräaika on ’heti’

  • Hankinnalla ei ole työmenetelmiä tai -välineitä tunnistaa säästö- ja kehityskohteita

  • Hankinnalla, tarvitsijat ja liiketoiminnat eivät toimi aidosti yhdessä, eikä yhteisiä tavoitteita ole

  • Hyvästä päivittäisestä työstä huolimatta hankinnan perusta on heikko ja linjauksen tai työvälineet puuttuvat joillakin tai kaikilla näistä alueista: strategia, tavoitteet, mittarit, hankintakategoriat, toimittajien johtaminen, automatiikka, tilaaminen ja analytiikka tai systemaattinen hankintaosaamisen kehittämisen suunnitelma.

Paras ‘karkki’, minkä hankinta voi saada on kehitysprojekti, jonka aikana jokainen ’kepponen’ korjataan ja hankintaosaajat saavat työtä työtään tukevat tavoitteet, työmenetelmät ja -välineet sekä aidon paikan muiden rinnalla.Kirjoittaja Lauri Vihonen auttaa organisaatioita onnistumaan hankinnan muutostilanteissa: mm. hankinnan johtaminen ja kehittäminen, kategoriajohtaminen, toimittajien johtaminen, kilpailuttaminen ja ostoanalytiikka. Haluatko selvittää hankinnan kehittämisen mahdollisuudet - ota yhteyttä!32 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Post: Blog2_Post
Transparent.png
bottom of page