top of page

Olet juuri niin hyvä kuin ryhmäsi - hyvän fasilitaattorin muistilista

Päivitetty: 18. syysk. 2020

Fasilitaattori on juuri niin hyvä kuin ryhmänsä: fasilitaattorin onnistumisen mittari on ryhmän onnistuminen – tuotoksien laatu ja osallistujien sitoutuminen tuloksiin. Olemme koonneet kokemusperäisen luettelon asioita, missä pitää onnistua, jotta saavutat tavoitteesi osallistavana, innostavana ja uusia näkemyksiä mahdollistavana fasilitaattorina.




Onnistumistekijöiden luettelon tavoitteena on auttaa fasilitaattoria vapauttamaan ryhmän energiaa huippusuoritukseen, sitouttaa osallistujat prosessiin ja tuotokseen sekä varmistamaan, että lopputulos jopa ylittää odotukset.

Luettelo on syntynyt alla olevan kuvan toimintaympäristössä ja olemme havainneet sen toimivaksi lähi-, etä- ja monimuotofasilitoinnissa.

1. Muista 100/100-sääntö 

Käytä̈ menetelmiä̈, missä̈ kaikki osallistuvat, puhuvat ja kuuntelevat. Jokainen – 100% - pääsee vuorollaan jakamaan ja osallistumaan tuotoksen synnyttämiseen. Jos uksikin osallistuja kokee, että häntä ei kuulla tai hän ei koe osallistuneensa riittävästi lopputuloksen rakentamiseen, loistavakin tuotos voi vesittyä.


2. Näytä esimerkkiä 

Näytä itse esimerkkiä: aktivoi, kokeile, yllätä, kysy jopa ”tyhmiä”. Ryhmä onnistuu vain, jos kaikki osallistuvat. Tässä vain taivas on rajana, hae oma tapasi aktivoida ryhmää.


3. Lämmittele 

Aloita tilaisuus riittävän rauhallisesti yksinkertaisella, mutta mielenkiintoisella lämmittelyharjoituksella, jonka aikana kaikki saavat vuorollaan puheenvuoron ja muut voivat kuunnella aidosti. Jokainen urheilusuoritus alkaa lihasten lämmittelyllä; aivan samoin jokainen työpaja alkaa aivojen lämmittelyllä. Toimi näin ja saat paljon parempia tuloksia.


4. Haasta ja yllätä 

Haasta ryhmää̈ uusilla ajatuksilla ja yllätä se uusilla toimintatavoilla. Näin ryhmässä̈ syntyy uusia, tuoreita näkökulmia. Käytä̈ esimerkiksi musiikkia, liikettä̈, kuvia tai visuaalista kerrontaa. Usein ensimmäiseksi mieleen tuleva vaihtoehto on harvoin uniikki. Helpoille ja ilmeisille ratkaisuille on paikkansa, mutta tavoitellessa uudistumista halutaan usein jotain enemmän; sellaista, mikä saa aikaan uudistuneen, tuoreen oivaltamisen kokemuksen.


5. Pidä yllä sopivaa vauhtia

Tilaisuuden tunnelma latistuu, jos vauhti on liian hidas. Jos se taas on liian nopea, jotkut saattavat kokea, että yhteiselle keskustelulle ja innovoinnille ei jää tarpeeksi aikaa. Opi tunnistamaan oikea vauhti ja ole valmis ohjaamaan sitä tilaisuuden aikana.

Nämä keinot toimivat sekä lähi- että verkkofasilitoinnissa. Niiden toteuttaminen vaatii verkossa verkkomedian luonteen ymmärtämistä ja sen keinojen käyttämistä luontevalla tavalla, jotta keskittyminen, sisältö ja etenemisvauhti ovat tasapainossa.


Lue lisää eri tavoista kehittää toimintaa visuaalisen ja verkkofasilitoinnin avulla täältä.

45 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
Post: Blog2_Post
Transparent.png
bottom of page